1. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Το TML Candia Maris εφαρμόζει πρακτικές:
- εξοικονόμηση ενέργειας
- χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφή άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
2. ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, έχουμε λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όπως:
- Εφαρμογή και λειτουργία σύγχρονου Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας Κτιρίων (BMS) που ελέγχει τις πιο σημαντικές παραμέτρους λειτουργίας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και τον καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας.
- Ρύθμιση κλιματιστικών (FCU) σε θερμοκρασία που εξασφαλίζει μέγιστη άνεση και βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας.
- Μαγνητικές κάρτες σε όλα τα δωμάτια, που διασφαλίζουν ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές (εκτός από τα ψυγεία) είναι απενεργοποιημένες όταν οι επισκέπτες βγαίνουν από τα δωμάτιά τους.
- Εγκατάσταση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας από κλιματισμό και αερισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων, με στόχο τη θέρμανση ή την ψύξη του νερού χρήσης.
- Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σε όλους τους τομείς, όπως συστήματα κλιματισμού A+++, ψυγεία, υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα.
- Σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως και οικονομίας με λαμπτήρες LED. Το θέρετρο χρησιμοποιεί σχεδόν 90% συστήματα φωτισμού LED, με αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Το Resort παράγει επίσης ενέργεια από φωτοβολταϊκό σύστημα και θερμική ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες για θέρμανση νερού.
3. ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
Έχουμε υλοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού για τις καθημερινές ανάγκες του θέρετρου:
- Φίλτρα μείωσης ροής νερού σε κάθε βρύση
- Εφαρμογή συστημάτων στάγδην άρδευσης και αυτοματοποιημένο πότισμα των χώρων πρασίνου του θέρετρου τη νύχτα για αποφυγή απώλειας νερού λόγω εξάτμισης στον πρωινό ήλιο.
- Εφαρμογή της πολιτικής «Wash on Demand» σχετικά με τον καθαρισμό των πετσετών και των σεντονιών του θέρετρου, καλώντας τους επισκέπτες να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσω ειδικών πινακίδων.
- Χειροκίνητος ή ρομποτικός καθαρισμός πισινών για αποφυγή συχνής αντικατάστασης γλυκού νερού.
- Εκπαίδευση προσωπικού σε τεχνικές εξοικονόμησης νερού
- Το νερό μετά την επεξεργασία με μονάδες αντίστροφης όσμωσης και διήθησης χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις που απαιτούνται στο θέρετρό μας.
4. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
- Με βάση τη φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων σε ΧΥΤΑ, υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες στο TML Candia Maris:
- Εκπαίδευση και μείωση της σπατάλης τροφίμων σε όλες τις κουζίνες και εστιατόρια.
- Τα οργανικά απόβλητα από τις κουζίνες μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Βιοενέργειας Κρήτης και μετατρέπονται σε βιοαέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2023, το TML Candia Maris Resort διαχειρίστηκε συνολικά ~ 8 τόνους.
- Μειώνουμε και ανακυκλώνουμε πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο κ.λπ. ενώ μειώνουμε την κατανάλωση χαρτιού και χρησιμοποιούμε φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί (FSC) για όλες τις εκτυπώσεις του θέρετρου.
5. ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ & ΕΔΑΦΟΣ
- Το TML Candia Maris Resort λαμβάνει ετησίως την πιστοποίηση του διεθνούς προτύπου «Costa Nostrum Sustainable Beaches», το οποίο αποδίδεται σε παραλίες που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πρακτικά τον σεβασμό που δείχνει το θέρετρο στη βιοποικιλότητα, καθώς και στη χλωρίδα και πανίδα που ζει και αναπτύσσεται στη θαλάσσια και παραλιακή ζώνη του ξενοδοχείου.
- Sustainable Hotel Farming (1ο Πρόγραμμα Αειφορίας). Το TML Candia Maris, ως μέλος του Metaxa Hospitality Group, ανέλαβε την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα «Αειφόρος Ξενοδοχειακή Γεωργία», σε συνεργασία με Τοπικούς Ειδικούς Τροφίμων, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος που ενσωματώνει 4 πυλώνες:
- Ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και το έδαφος - Μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με μηδενική χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, επιτρέποντας έτσι στην οργανική ύλη του εδάφους να λειτουργεί και να δεσμεύει άνθρακα.
- Η δική μας παραγωγή τροφίμων - Χρησιμοποιώντας πιστοποιημένες βιολογικές βιώσιμες πρακτικές, αρχίσαμε να καλλιεργούμε στους κήπους του θέρετρού μας: βιολογικά βότανα, φρούτα και λαχανικά παράγοντας τα δικά μας τρόφιμα με βάση βιώσιμους όρους. Οι καλλιέργειες των κήπων μας συνδέονται 100% με τα εστιατόρια του θέρετρού μας. Οι γηγενείς ποικιλίες φυτών έχουν επιλεγεί για καλλιέργεια, υποδηλώνοντας μειωμένη ανάγκη σε νερό. Τα προϊόντα καλλιεργούνται σε εποχιακή βάση, για να αποφευχθεί η ανθρώπινη παρέμβαση και να αποφευχθεί η επιβάρυνση της φύσης για να παραχθεί κάτι εκτός του φυσικού της κύκλου. Το 2023, παρήχθησαν 651 κιλά από τους κήπους του θέρετρού μας.
- Αειφόρος Διαχείριση Τοπίου - Συμμορφωνόμαστε με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 2018/848 για τη βιολογική γεωργία χρησιμοποιώντας μόνο βιολογικά λιπάσματα. 27 στρέμματα γης του θέρετρου είναι πιστοποιημένα για βιολογική γεωργία - Εφαρμόζουμε ζώνες μη ανθρώπινης παρέμβασης που επιτρέπουν στη φύση να δράσει μόνη της - Μειώνουμε τη χρήση νερού - Κάνουμε κομποστοποίηση επιτόπου.
- Εκπαίδευση & Επικοινωνία - Η αλλαγή νοοτροπίας έρχεται μέσα από μικρές ενέργειες. Συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για την ξενοδοχειακή γεωργία και τη σύνδεσή της με την παραγωγή και προμήθεια τροφίμων. Για το σκοπό αυτό, ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε τους υπαλλήλους μας, τους υπάρχοντες και πιθανούς επισκέπτες, καθώς και τους συνεργάτες και προμηθευτές μας.
- Αναγεννητική Γεωργία (2ο Πρόγραμμα Αειφορίας). Το 2023 σχεδιάσαμε την υλοποίηση του προγράμματος «Αναγέννηση του Οροπεδίου Λασιθίου και των ανθρώπων του | Προς έναν αειφόρο προορισμό τροφίμων», το οποίο εξετάζει τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις διαχείρισης του εδάφους και της γεωργικής παραγωγής μέσω της αναγεννητικής γεωργίας που ωφελεί το περιβάλλον, την κοινωνία, και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους.
Περιβαλλοντικά Οφέλη - Αναλαμβάνουμε δράση για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και να συμβάλλουμε σε ένα ανθεκτικό, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, ξεκινώντας από την υγεία του εδάφους. που μας παρέχουν καθαρό αέρα και νερό, υγιή φυτά και ζώα, ισορροπία και ποιότητα.
Κοινωνικά οφέλη - Εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς και εμπνέουμε τους νεότερους σε νέες, καινοτόμες, αλλά αποτελεσματικές αναγεννητικές πρακτικές, πραγματοποιώντας δράσεις για την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό κανονισμό 2018|848 σχετικά με τη βιολογική γεωργία.
Οικονομικά Οφέλη - Επενδύουμε στην αλλαγή νοοτροπίας και επιχειρηματικής κουλτούρας της περιοχής, στηρίζοντας έτσι άμεσα οικονομικά την τοπική κοινωνία απορροφώντας τα προϊόντα στα ξενοδοχεία μας, διασφαλίζοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών.
Πρακτικές αναγεννητικής καλλιέργειας που εισήχθησαν το 2023, καλύπτοντας 14 στρέμματα βιολογικής γεωργίας στην Περιφέρεια Οροπεδίου Λασιθίου της Κρήτης, παράγοντας συνολικά 11 τόνους βιολογικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών που χρησιμοποιούνται επίσης στο θέρετρο.